Loading...
About Us 2018-08-15T14:38:50+00:00

Káva

KÁVA je jeden z najobľúbenejších nápojov. Milióny ľudí na celom svete si denno-denne doprajú šálku dobrej kávy a tešia sa na príjemné posedenie pri tomto lahodnom nápoji.
Kávovníkový rod

Rôzne druhy odrôd divo rastúceho kávovníka sa nachádzajú v Ázii, Austrálii, ale aj v Afrike či na Madagaskare. Je veľké množstvo druhov kávovníka, na produkciu kávy sa používajú dva najznámejšie druhy – arabica a robusta.

Poznáte rozdiel medzi arabikou a robustou?

ARABICA                                                                                   ROBUSTA
Ideálna teplota na pestovanie                             Ideálna teplota na pestovanie
15-25° C                                                                             20-30°C
Pestuje sa v nadmorskej výške                            Pestuje sa v nadmorskej výške
900-2000m nad morom                                       0-900m nad morom
Hlboký koreňový systém                                       Plytký koreňový systém
Potrebné menšie množstvo vlahy                        Potrebné výdatné dažde
Zrná arabiky sú mohutnejšie                                Zrná robusty sú drobnejšie a
zaoblenejšie
s pokrivenou ryhou                                                 s rovnou ryhou uprostred
ručný zber                                                                 spravidla strojový zber

Viete, že:
– na kvalitu kávy, jej chuť či vôňu vplýva množstvo slnečných lúčov. Väčšina kávovníkov rastie v polotieni.
– plody kávovníkov sa volajú čerešne a dozrievajú v zhlukoch na vetvičkách
– množstvo a typ zrážok sa významne podieľajú na dobe kvitnutia kávovníkov a zbere plodov
– prúdenie teplých a studených vetrov vplýva na dobu dozrievania a tiež ovplyvňuje chuť či vôňu kávy

Kto je to BARISTA?
Niekto, kto Vám urobí tento lahodný nápoj v kaviarni, vyzná sa v odrodách kávy, vie Vám pripraviť presne takú kávu, akú si prestavujete a vie oceniť kvalitu dobrej odrody, jej správneho spracovania.

Čaj

Čaj je snáď najstaršou aj v súčasnosti pestovanou rastlinou. Pochádza z Číny, kde sa čaj podáva
v ktorúkoľvek dennú hodinu ako súčasť kultúry. Je obľúbeným nápojom po celom svete. Ľudia si ho
radi dávajú ráno na povzbudenie, počas dňa na osvieženie, či po jedle na zlepšenie trávenia. Sú aj
odrody, ktoré nám pomôžu uvoľniť sa a relaxovať.

Viete, že:
– o kvalite a charaktere jednotlivých druhov čaju, jeho chuti a vôni rozhoduje oblasť pestovania, podnebie, nadmorská výška
– dostatočne dlhý slnečný svit a teplota v rozmedzí 18-28°C sú ideálne na pestovanie čaju
– kvalita čaju závisí aj od typu zberu ( kvalitné čajové listy sú zbierané ešte stále ručne)
– jedna zberačka zozbiera za jeden deň 30-35 kg čajových listov
V minulosti boli kultivované dva druhy čaju:
– kríkovitá, malolistá , chladu odolná vysokohorská rastlina, ktorá dosiahne bez strihania výšku
3-4 metre
– stromovitá rastlina, ktorá obľubuje teplejšie oblasti, ktorá za ideálnych tropických
podmienok môže bez strihania dorásť až do výšky 15-20 metrov

Čajové plantáže sa veľmi často nachádzajú na strmých svahoch. Pracujú na nich zberači, najmä ženy, ktoré ručne oberajú listy čajovníkov. Sú aj oblasti, kde sa čaj zberá pomocou strojov. Sú miesta, kde sa čaj môže vďaka podnebiu zberať celoročne. Napríklad Ceylonský čaj zo Srí Lanky. Čaj Darjeeling, ktorý pochádza z Indie sa na plantážach ručne zberá 4x do roka.

Zelený čaj a čierny čaj

Určite niektorých prekvapí, že čierny a zelený čaj pochádzajú z tej istej rastliny. Listy zeleného čaju sa po zbere rýchlo ohrejú, následne sa zrolujú a vysušia. Listy sú zelené, suché a pevné. Listy čierneho čaju sa po zbere nechajú sušiť na mriežke 12-18 hodín. Nasleduje proces kvasenia, kedy sa pôsobením kyslíka zmení čajový list. Pôsobením fermentácie takýto čajový list dostane typickú chuť a červenú farbu.

Čo je biely čaj?
Biely čaj opäť pochádza z rovnakej čajovej rastlinky ako prechádzajúci zelený a čierny čaj. Na tento čaj sa však zbierajú len vrchné biele čajové púčiky a vrchné striebristé listové špičky. Čaj chutí vynikajúco a pre zaujímavosť sa v minulosti v Číne podával výhradne cisárovi.